Siemens’ten Geleneksel Üretim ile 3D Baskıyı Birleştiren Yeni Yazılım

Siemens’in yeni yazılımı, 3D baskı ile geleneksel üretim yöntemlerini bir araya getiriyor. NX Hibrit Eklemeli Üretim Yazılımı tarafından üretilen ürünler veya iş parçaları; 3D yazıcı gibi eklemeli yöntemlerle freze, delme, keserek bileme gibi parçaların miktarını azaltan yöntemleri bir araya getiren hibrit makineler kullanılarak tamamlanabiliyor.

31

3D baskı diğer adıyla eklemeli üretim yöntemi geleneksel iş parçası üretim yöntemleri ile kıyaslandığında daha fazla şekil çeşidi sunmaktadır. Hibrit makineler iki yöntemi de oldukça yeni bir kavram olan ve tamamen yeni üretim fırsatlarını hayata geçiren tek bir üretim merkezinde birleştirmektedir. Siemens’in NX Hibrit Eklemeli Üretim Programı bu tip üretim merkezleri için kullanılan programların ilkidir. İtalya Milan’daki Dünya Makine Tezgahı Sergisi’nde, Siemens çok eksenli bir freze makinesiyle lazer kaplamayı birleştiren DMG Mori markasından bir hibrit makine kullanarak çözümlerini gösterdi.

 

 

 

Endüstriyel bir kullanıcı olarak Siemens, uzun süredir metallerin katman katman üretilmesi olarak bilinen lazer kaplama gibi eklemeli üretim yöntemlerini tercih ediyor. Örneğin; onları doğrudan brülör gövdesine basabildiğinden gaz türbinleri için brülör başı üretiminin ihtiyaç duyduğu zamanı %90 oranında azaltıyor. Seri üretimde bir ürünü üretmek ve baskıyla özel bileşenler eklemek için benzer bir yöntem kullanılıyor.

 

 

►İlginizi Çekebilir: Üretimin  Geleceği

 

3D baskı aynı zamanda bal peteğine benzer yapılar gibi tamamen yeni şekiller yapılmasına imkan tanıyor ve daha önceden katı bir yapıya sahip olan parçalar artık ağırlıklarını korumak için kolay bir şekilde işlenebiliyorlar. Eğer hassas bir derece gerekli ise, eklemeli üretim yöntemleri geleneksel üretim yöntemleri ile birleştirilebilmektedir. Bu nedenle yüksek hassasiyetli iş bitirme tarafından takip edilen malzemeyi ekleyerek iş parçalarının üretilmesine olanak sağlayan hibrit makineler ideal bir çözümdür.

 

 

Eklemeli ve Çıkarmalı Adımlar Arasında Optimizasyon İlişkisi

Eklemeli yöntemlerde, üretim ekipmanları temelde farklı programlama gerektirir. Örneğin; baskı kafasıyla izlenen yol, kesici kafaların hepsinden tamamen farklıdır. Sıcaklık bir başka önemli kontrol parametresidir. Lazer kaplama ile çalışma alanı ısıtılır ve metal bunun üzerine eritilir. Baskı kafası tarafından uygulanan ısı hacmi iş parçası sıcaklığına bağlıdır. Son işlem aşamasının üzerinden geçen süre ne kadar uzun olursa o kadar fazla soğumuş olacak ve baskı kafasına daha fazla lazer gücü uygulamak zorunda kalacaktır. Hibrit makinelerle ilgili bir diğer faktör ise eklemeli ve çıkarmalı aşamalar arasındaki değişimin dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin; işin son kısmı sonradan eklenen parçaların kesim noktasına ulaşımı engellemeden önce basılmış kısma uygulanması gerekir.

 

 

Bu nedenle Siemens, PLM yazılımının NX hibrit eklemeli üretim modülünü içermesi amacıyla bu yazılımı ürün tasarımı ve üretimi konusunda genişletti. Bu yazılım eklemeli ve çıkarmalı yöntemler bir araya getirilerek üretimi mümkün hale getirir ve işlem aşamalarının tek tek anlamlı bir şekilde düzenlenmesini sağlar. Tüm üretim aşamasını simüle etmekle birlikte kontrol edildikten hemen sonra bunu makinenin kontrol sistemine aktarır. NX hibrit eklemeli üretimi özel olarak DMG Mori’nin Lasertac 65 3D’si ve Siemens Sinumerik 840D sl CNC kontrol sistemi için yapılandırıldı.

 

Kaynak: