Davos'ta Gündem: Endüstri 4.0

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun ana konularından biride Endüstri 4.0’dı. Davos zirvesi olarak bilinen ve dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı bu zirvede düzenlenen konferanslarda, dördüncü sanayi devrimi olarak nitelenen Endüstri 4.0 masaya yatırıldı.

  01

20 - 23 Ocak 2016’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun ana teması Endüstri 4.0 olarak anılan Dördüncü Endüstri Devrimi oldu. Forum boyunca birçok konuşma, panel ve oturumda ele alınan Dördüncü Endüstri Devrimi hakkında, Forum öncesinde bir rapor da hazırlandı. UBS tarafından hazırlanan “Extreme automation and connectivity” adlı raporda Dördüncü Endüstri Devriminin küresel, bölgesel etkileri ele alınıyor. 18. yüzyıldan bu yana gerçekleşen dört endüstri devriminin de kısaca anlatıldığı raporda ekonomi ve yatırım açısından potansiyel sonuçlar inceleniyor.

 

 

►İlginizi Çekebilir: Stratejik Girişim Industrie 4.0'ın Uygulamaya Konulması için Tavsiyeler


Forum boyunca düzenlenen oturumlarda Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Alman Ekonomist Profesör Klaus Schwab Dördüncü Sanayi Devrimi’nin önümüzdeki yıllarda iş yapış ve yaşama şekillerimizi temelden değiştireceğini söylerken, Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü, 2013 Nobel Ödüllü Robert J. Shiller “Yangın sigortası yaptırmak için evinizin yanmasını bekleyemezsiniz. Biz de Dördüncü Endüstri Devrimi’ne hazırlanmak için toplumumuzun kökten altüst olmasını bekleyemeyiz” dedi. Deloitte Global Endüstri Danışmanı Gary Coleman ise “Dördüncü Endüstri Devrimi henüz yeni doğan aşamasında. Ama iş dünyası ve topluma yönelik değişimin ilerleme hızı düşünüldüğünde, katılmak için en uygun zaman ‘şimdi’ olmalıdır” diye belirtti.

 

 

Yeni bir interaktif teknolojiler, yapay zeka ve otomasyon çağı olarak dünyanın gündemindeki Dördüncü Endüstri Devrimi, Endüstri 4.0 olarak yaklaşık bir yıldır Siemens'in de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Almanya’da ortaya çıkan Endüstri 4.0 kavramının en önemli uygulayıcılarından biri olarak, fiziksel ve dijital dünyaların bütünleşme sürecinde her iki dünyada da lider bir konumda kalmaya devam etmeyi hedefliyor.


Türkiye’de, hızlı bir sektör olmasından dolayı şu an otomotiv sektöründe kullanılmaya başlanan Endüstri 4.0 konsepti, ürünlerin pazara çıkış sürelerini kayda değer oranlarda düşürüyor. Siemens, Türkiye’de verimlilik, kalite ve dijitalizasyonu yükseltmek için endüstriyel üretimin daha da profesyonelleştirilmesi gerekliliğinden yola çıkmak gerektiğine inanıyor. Endüstri 4.0 kapsamındaki çalışmalarıyla Siemens, -gelişmekte olan bir ülke olarak- Türkiye’deki endüstri sektöründe daha verimli üretim, pazara çıkış süresinde kısalma ve daha fazla esneklik sağlamayı amaçlıyor. 


Endüstri 4.0 ile birlikte, hesaplamalara göre, yeni ürünleri pazara sunma süresi yüzde 25 ile yüzde 50 arasında azalabilecekken, mühendislik giderleri yüzde 30’a kadar düşebilecek ve yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu sağlanabilecek.