Bulut bilişim ve büyük veri ikilisi, artık günlük yaşantımıza büyük ölçüde başarıyla girmiş kavramlar. Yıllar içinde kullanıcıların bilinçli ya da bilinçsiz olarak yoğun şekilde kullandığı bulut bilişim hizmetleri, yine kullanıcıları sayesinde İnternet dünyasının yapı taşı haline geldi. Bu yazımızda Endüstri 4.0'ın yapı taşlarından bulut bilişim sektöründen "Cloud Gaming"i inceledik.
Bulut dünyası, hem bilişim sektöründeki çözümlerde hem de onun temas ettiği her noktada uygun ve pratik bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Piyasa büyüklüğü tartışılmaz konuma gelen oyun sektörü de son dönemlerde bu teknolojiden nasibini aldı. Bu etki, oyuncuların beklentilerini ve oyun oynama şekillerini baştan sona değiştirebilecek güçte.
Bulut bilişimin fikri temelleri 1960’lı yıllara dayansa da Amazon, Microsoft gibi dev şirketler, kendi firmalarının ihtiyaçlarını daha uygun ve pratik yollarla karşılamak adına bu hizmetleri çok hızlı bir şekilde geliştirmeye başladı. Amazon’un 2006 yılında hizmete soktuğu Amazon S3 (Simple Storage Service), kullanıcıların hem bireysel hem de iş süreçlerindeki ihtiyaçlarına çok uygun bir çözüm olmasıyla hızla benimsendi. Zamanla bir yazılımı servis olarak sunan SaaS (Software as a Service), sunucu/altyapı hizmetini servis olarak sunan IaaS (Infrastructure as a Service) ve yazılım platformlarını servis olarak sunan PaaS (Platform as a Service) kavramları yetersiz gelmeye başladı. Artık son kullanıcıların talep ettiği bir çok hizmetin bir servis olarak sunulması fikri öne çıkıyor. Bunlardan biri de bu yazımızın konusu olan GaaS (Gaming as a Service).
Bir sektörün, bulut bilişimle yollarının kesişmesinin en temel sebepleri arasında yüksek maliyetleri düşürme ve her ortamdan erişim kolaylığı yer alıyor. Aslında oyun sektörü de aynı sebeplerden yola çıkarak, bulut bilişimin en yeni kavramlarından birini oyuncularla tanıştırdı. Cloud gaming; Türkçesiyle "bulut oyun", uzaktaki grafiksel işlemler için daha güçlü bir bilgisayarda çalışan oyunu, bir akış halinde size sunması ve oyun esnasında yaptığınız hareketleri bu bilgisayara aktarması. Böylece size servis edilen çok güçlü donanıma sahip olmadan yüksek çözünürlüklü oyun oynama imkanını her platformdan edinebiliyorsunuz. Cloud gaming, belki de sanallaştırma teknolojisini en iyi kullanan bulut bilişim hizmeti diyebiliriz.
Cloud gaming fikrini, yeni nesil oyunculara ısındıran şirketlerin başında Nvidia, Microsoft ve Sony geliyor. Sektörde uzun zamandan beri yer alan Nvidia, Grid adını verdiği cloud gaming hizmetini yüksek yoğunluk ve yüksek hız içeren oyunları kategorize ederek ürünleştirme yoluna gitmiş. Oldukça zengin bir oyun kütüphanesine sahip olan Grid, tüm PC, Mac, akıllı telefon, tablet ve akıllı TV’lerde oynanabiliyor. Nvidia, bu çoklu cihazlardan alınan Netflix, Youtube, Spotify gibi akış hizmetlerinin yanına oyunları da eklemeyi amaçlıyor. Microsoft ise olduça başarılı bulut bilişim hizmeti olan Azure’un gücü ile sektörde yer alıyor. Microsoft’un bir diğer ürünü olan XBox’ta da pratik sonuçlarını görebileceğimiz Azure, oyun üreticilerine, PaaS ve IaaS hizmetleriyle desteklediği oyuncu analizlerini, platform bazlı oyuncu davranış kalıplarını içeren servisler sunuyor. Sony ise cloud gaming sektörüne Playstation Now ile giriş yapmış durumda. Adına yakışır şekilde Playstation oyunları her platformdan oynanabiliyor.
Bulut bilişim servislerinin hızla popüler olmasının bir diğer sebebi de “kullandığın kadar öde” mantığın dayanması. Çok yüksek fiyatlarla alınacak donanımlar yerine oynadıkça verilen oyun ücreti, cloud gaming kavramının bir diğer artısı olarak görülüyor. Sony, XBox gibi devlerin yanında LiquidSky, açık kaynak kodlu PlayKey gibi platformlar da kullanıcılara farklı abonelik seçenekleri sunabiliyor.
Cloud gaming kavramı getirdiği tüm bu avantajların yanında kesintisiz, yüksek hızlı internet ve çok fazla bant genişliği ihtiyacı ile birlikte geliyor. Bulut oyunların hızla yaygınlaşması, İnternet sağlayıcılarının hizmet kalitelerine ve altyapı güçlerine doğrudan bağımlı. Önümüzdeki yıllarda bulut bilişimin gücünü arkasına alıp, sinema ve müzik sektörünü yönlendiren Youtube, Netflix gibi, güçlü İnternet altyapı hizmetleriyle birlikte gelişen cloud gaming ürünlerini daha sık duyacağız.
Kaynak:
► Azure for Gaming
► AWS Cloud Gaming Trends
► Nvidia Grid