Yapay Zeka ile İşe Alım: Mya

Yapay zeka ile işe alım dönemine ne kadar hazırsınız? Mya isimli yapay zeka, işe alım süreçlerini otomatikleştirerek binlerce CV arasında işe en uygun adayı seçebiliyor. Peki nasıl mı?

26

Bir iş ilanı veriyorsunuz, eğer bu ilanı popüler bir iş bulma sitesinden verdiyseniz yüzlerce cv geliyor, bunlara sadece göz atmak için bile uzun bir vaktiniz olması gerekiyor. Şöyle çayınızı kahvenizi alıp gözden geçireceksiniz, daha sonra gözünüze çarpanları ayıklayacaksınız, ondan sonra görüşmeye çağıracaksınız, bir de arada gözünüzden kaçanlar olacak. Belki bir kısmıyla sonradan tanışacak ve öz geçmişin kendisini yansıtmadığını eğer ki şimdiki izlenim olsaydı işe alırdım diyeceksiniz. Tabii iş arayan olarak bunun tersini de düşünebilirsiniz, kendinizi iyi ifade edemediğiniz için kaçırdığınız işleri düşünün.

İşe alımın 4 temel aşaması vardır. Bunlar;

İlan verme

► Tanımak

► İşe Alma Süreci

► Seçmek

Yapay zekanın devreye girmesi ile analiz yöntemleri değişmektedir. Bu süreç aşağıdaki gibi şekilleniyor.

İlan verme

İlana gelen başvuruları textio gibi metin botları incelemelerde bulunur. Aranan özellikler, kullanmış olduğunuz dilin kalitesi, öne çıkan özelliklerinize göre başvurular puanlanır.

Tanımak

Talentbin tarzı tarama ve arama motorları ile adayı sosyal medya hesaplarına göre sınıflandırmak, pasif görünen adayların hangi alanlarda aktif olduğunu belirlemek, boş vakitlerini nasıl değerlendirdiklerini açığa çıkarmak, vermiş oldukları bazı tepkilerden yüzeysel bir kişilik analizi yapmak bu sürecin işlemleri dahilinde. Elbette adayın yetkin olduğu özellikler de doğrulanmaya çalışılıyor. Daha sonra aday ile ilgili Linkedin’dekine benzer bir değerlendirme profili meydana geliyor.

Yapay Zeka ile İşe Alma Süreci

Belli bir elemeden geçmiş adayların artık bizzat kendisi ile temas kurup ne istediğini anlamak, hangi alanlara daha yatkın olduğunu bilmek, görüşme gününü belirlemek için yine insan yerine Mya adlı yapay zekaya sahip işveren botu ile görüşmeler gerçekleşiyor.

Yapay zekanın işe alım sürecindeki faydalarını Mya üzerinden somutlaştırmaya çalışalım;

Mya: Merhaba Semih, şu firmayı temsilen Mya ben. Senin ilgini çekebilecek bazı iş fırsatlarımız olabilir. Metin yoluyla sohbet etmek için vaktin var mı?

Semih: Şu an meşgulüm ancak yine de birkaç dakikamı ayırabilirim.

Mya: Özür dilerim, eğer şuan sizin için iyi bir vakit değilse sıradan sohbet mi edelim yoksa başka bir zaman mı tekrar konuşmayı deneyelim?

Semih: Bu işi sonra yapalım.

Mya: Tamamdır, başka bir zaman size ulaşmayı umuyorum. Bu anı 4 gözle bekliyorum, hoşça kalın.

Semih: Merhaba Mya!

Mya: Merhaba Semih, selam verdiğin için teşekkürler. Müsaitsen birkaç dakika görüşelim mi?

Semih: Neden olmasın?

Mya: Harika, başlangıç olarak kariyerinde nerede olduğunu anlamak istiyorum, şuan hangi firma için çalışıyorsun?

Semih: Şu an amazon firmasında yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım.

Mya: Amazon firmasında yazılım mühendisi olarak çalışıyorsun. Ne zamandır oradasın?

Semih: Neredeyse 5.5 yıl

Mya: Gördüğümüz kadarıyla epey zamandır oradasın. Yeni iş fırsatlarını öğrenmek ister misin?

Semih: Elbette, yeni fırsatları keşfetmek istiyorum

Mya: Harika, senin ilgili olabileceğini düşündüğümüz fırsatlar var. Hangi sektörleri bilhassa tercih etmek istersin?

Semih: Finans ve bankacılık

Mya: Harika, birçok sektörle ilgi duyduğunu fark ettik: Finans ve bankacılık. Eğer ki iş kabul süreci olumlu geçerse aylık kazancın ne olmasını istersin?

Semih: 12K USD

Mya: Maaş talebini aldık. Son dönemlerde hangi 3 yetilerinizi geliştirdiniz?

Semih: Maaş talebimi doğrular mısın?

Mya: Ok, ayda 12000,00 USD talep ediyorsun. Sahip olmuş olduğun bazı yetilerini sıralar mısın bizde böylelikle sana uyan bir firma bulalım.

Bu şekilde görüşme devam ediyor, gördüğünüz gibi gayet akıcı, konuşma diline hakim, yapmış olduğunuz kısaltmalarını anlayan, hatta yazı hatalarını algılayabilen bir yapay zeka botu ile karşı karşıyayız. Bu işle uğraşan kişilere vakit kazandırıyor hem de daha isabetli yönlendirme ve sonuçlar elde edebiliyor.

Mya sayesinde eleman arayan firmaların IK çalışanları yüzde 75 vakit tasarrufunda bulunabiliyor. Mya ile muhatap olan adayların memnuniyet oranı 10 üzerinden 9.8 olarak tespit edildi. Her düzey konuşmada bulunabiliyor ve yüzde 80 oranında çalışan bulma masraflarını düşürebiliyor.

Önce iş ile ilgili soruları soruyor, sonra kişisel verileri kayıt ediyor, eğer ki bir soruya cevap bulamazsa devreye insan giriyor ve onun verdiği cevapları değerleyip bir sonrakine kendisi cevap verebilecek düzeye geliyor.

Seçmek

Bütün bu süreçlerden sonra en iyi adayı seçme zamanı geliyor. 6sense adındaki arama motorları öz geçmiş okumakta çok iyiler. Başvuruların adayın talepleri ile ilgili en iyi uyan adayları puanlayarak bir sınıflandırma getiriyor. Benzer şekilde Pomoto gibi uygulamalar da teknik açıdan değerlendirmelerde bulunarak adayın yetilerini ve tecrübelerini puanlıyorlar.

Sonuç

Gördüğümüz kadarıyla işe alım süreçlerini yapay zekalar ile çözerek hem vakit kaybını önlüyorlar, hem aday memnuniyetini yükseltiyorlar, hem harcamalardan tasarruf ediyor hem de en önemli doğru adayı bulmada daha isabetli karar alıyorlar. Elbette bu süreçlerin sonunda aday bir insanla muhatap oluyor ancak onun da vakti boşa gitmemiş oluyor ilgili IK uzmanın da vakti boşa gitmemiş oluyor.

 

Kaynak:

Mya