Uber’in Pittsburgh’ta yaptırdığı Almono isimli sahte şehir, otonom araçları test etmek için inşa edildi. Şehirde dev dolambaçlı yollar, bilinçsizce park edilmiş araçlar, trafik kurallarına uymayan manken sürücüler ve sağına soluna bakmadan yola fırlayan makineler bulunuyor. 42 dönümlük demo şehir Almono’da, gerçek dünyanın trafik koşulları altında sürücüsüz araçlar test ediliyor. Böylelikle otonom araçların gerçek trafikteki performansı, trafiğe çıkmadan görülebiliyor.
Uber, şehrin yaklaşık 1200 metrekare daha genişletilmesi için yeni bir talepte bulundu. Bu talepteki asıl amaç ise acil bir durumda arka koltukta oturan şoförün, nasıl müdahale etmesi gerektiğine yönelik testler yapabilmek ve bu sürücülere eğitim desteği vermek. Uber tarafından otonom araç kullanıcılarının eğitimine yönelik oldukça detaylı bir sistem planlandı. Uber, otonom araç sahiplerine sertifika vermek için birçok yazılı sınava tabii tutacak. Ayrıca eğitimin başarılı şekilde tamamlanabilmesi için “beklenmedik durumlarla karşılaşılan” uygulamalı trafik sürüş testinin de geçilmesi gerekecek.
Uber’in otonom araçları hakkında daha önce ABD’de birçok şikayet gelmişti. Bu şikayetler genel olarak otonom araçların kırmızı ışıkta geçtiği, hızlı ve tehlikeli manevra yaptıkları ve yayaları tehlikeye attıklarına yönelik olmuştu. Ancak Uber, bu durumun sürücü koltuğuna geçen insan hatasından kaynaklandığını açıklamıştı.
Halka açık yollara çıkmadan önce sürücüsüz araçların test edilmesi, olası kaza durumlarının minimum seviyeye inmesini ve sağlayacak. Uber'in otonom araçlarına yönelik sık sık yapılan keskin manevra sorununun da ortadan kaldırılması planlanıyor. Ayrıca Uber'in dışında bu şekilde test ve eğitime yönelik proje yürüten birçok şirket bulunuyor. Örneğin; Ford'un Michigan'da MCity isimli otonom araç test şehri bulunuyor.
Her ne kadar bir şehir tasarımı olmasa da geçtiğimiz yıl MIT, otonom araçlara yönelik etik testleri başlatmıştı. Bu projede muhtemel kaza durumunda sürücüsü olmayan otomobilin farklı senaryolara göre kime veya nereye çarpacağına karar verecek sistemler üzerinde çalışılmaktaydı. Otonom araçlar, kendinden sürüşlü olduğu için olası bir kaza durumunda kime ve nereye çarpacağı konusunda yazılımsal olarak kendisinin karar vermesi gerekiyor.
“Özerk bir otomobilde yolda seyir halindesiniz. Bir şeyler ters gidiyor ve aniden bir yaşam veya ölüm kararı almanız gerekiyor. Önünüzde sadece iki seçenek var. Otomobil sizi kurtaracak ve içinde kadın ve çocukların da bulunduğu yaya grubuna çarpacak ya da duvara çarparak otomobil içindeki sizin ve diğer yolcuların ölümüne neden olacak.”
İşte MIT “Ahlaki Makine” adını verdiği projeyle bu tip olağan üstü durumlar için bir karar mekanizması yaratmaya çalışıyor. Aslında karar mekanizması kod satırı eklenebilecek kadar pratik ancak burada “Etik olan hangi seçenek?” sorusu cevapsız kalıyor. Sürücüsüz araçların halka açık yollarda yaygınlaşmaya başlamadan önce bu tip sorulara cevap vermesi gerekiyor. MIT'nin otonom araçlar için hazırladığı etik testine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kaynak:
►Businessinsider