Her ne kadar “nesnelerin interneti” kavramını kullanıyor olsak da bu trend Endüstri 4.0 ile her şeyin interneti olmaya doğru yol alıyor. Yeni sürüm olan SMARC 2.0, üreticilerin IoT uygulamaları için uzun ömürlü ürünler geliştirmelerini sağlıyor. SMARC 2.0'ın sunduğu avantajları ve Endüstri 4.0'da gömülü sistemlerin kullanımına dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Nesnelerin İnterneti (IoT), "akıllı" hale gelen günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu birliktelik, teknolojik ilerlemelerle birlikte gelen makineler ve insanlar arasındaki bağlantılar ile görülebiliyor. Özel ve mesleki hayatımızı kolaylaştırıyorlar: Bir makineyi veya bir buzdolabının içeriğini kontrol etmek gibi birçok işlem artık bir dizüstü bilgisayar veya akıllı bir cihaz aracılığıyla mümkün. Bununla birlikte sayısallaştırma, farklı teknolojik gereksinimlerle satıcıları çok sayıdaki cihazı birbirine bağlamaya zorluyor. Bu nedenle SMARC 2.0 gibi standartlar mevcuttur. Farklı donanım bileşenlerini komplikasyonsuz bir araya getirmenin tek yolu budur ve ürünlerin kullanıcı dostu olması ve geleceğe uygun olması açısından son derece önemlidir.
Gömülü sistemler olarak adlandırılan yüksek performanslı bağlı mini bilgisayarlar bir süredir endüstriyel, kurumsal ve özel kullanımda ve birçok IoT uygulaması için olmazsa olmaz nitelikte. Bu mini bilgisayarlar aynı zamanda son derece küçük, sağlam ve yüksek performans sergiliyorlar. Optimizasyon fırsatlarını belirlemek için verileri toplar, analiz eder ve yorumlarlar. Böylece kurumsal başarıya katkıda bulunurlar.
Gömülü sistemler çoğunlukla Smart Mobility Architecture'a (kısaca: SMARC) dayanır. SMARC, otomasyon çözümlerinden, düşük enerji tüketimine ve aşırı çevre koşullarına dayanıklılık özelliklerine sahip grafik ve görüntü merkezli cihazlara kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Modüller aynı zamanda çok küçük el tipi cihazlar için yapı taşları olarak da kullanılmaktadır. SMARC'ın imkanları, endüstriyel üretimden akıllı telefonlara, tabletlere ve gelişmiş insan-makine ara yüzlerine kadar çeşitlilik gösterir.
İlk SMARC sürümünden yaklaşık üç yıl sonra, SGET (Embedded Technologies e.V. için Standardizasyon Grubu) tarafından son sürüm 2.0 kullanıma sunuldu. SMARC standardının sadece üç yıl içinde ultra düşük güçlü gömülü piyasadaki inovasyon sürücüsü olduğu ispatlandığı için bu bir tesadüf olmasa da "Bu yeni versiyonu tam olarak öncekinden daha iyi yapan şey nedir?" sorusuna cevap vermek gerekiyor.
SMARC 2.0 esas olarak geliştirilmiş kablo işlev şeması sunar. Dahası orijinal standart set ile uyum sağlayan düşük profilli şekil faktörü modülleri için işlemci ara birimleri geliştirildi. 314 SMARC konektör kontağının artık sadece ARM ile değil aynı zamanda x86 mimarileri ile uyumlu olması gerekiyor. (iki farklı çok işlemci mimarisi) Konektör, paralel bir TFT ekran, MIPI ekran arabirimi, kamera arabirimi, çoklu SPI bağlantıları ve SDIO ara birimlerini desteklemelidir. Aynı zamanda, x86 gereksinimleriyle uyumlu olmalı, birkaç USB ve PCI-Express hattı ve daha pek çok özellik sunmalıdır. Paralel kamera ara birimi, paralel görüntü arayüzü, PCI express ve saat sinyalleri, alternatif fonksiyon bloğu, SPDIF, bir I2S (dışarıda 3) ve eMMC ara birimi de dahil olmak üzere pek kullanılmayan ve kısmen modası geçmiş arabirimler kaldırılmıştır.
► Yeni sürüm V2.0, V1.1 pinleriyle uyumluluğu korumak için V1.1 pinlerini yeniden yetkilendirmeyi amaçlıyordu. Bu, bir V2.0 uyumlu taşıyıcıya yerleştirilen veya bir V2.1 uyumlu taşıyıcıdaki bir V2.0 uyumlu modül ile ters olan modüllerin zarar görmesini önler.
► 2. kanal LVDS de dahil olmak üzere yeni arayüzler, 2. Ethernet portu, IEEE1588 Tetik Sinyalleri, 4. PCI Express Lane, ekstra USB portları (şimdi 6x USB 2.0 + 2x USB 3.0'a kadar), x86 güç yönetimi sinyalleri, eSPI ve DP ++
► Üç dijital ekran: Ana ekran olarak 2x 24 bit LVDS veya eDP (4 kanal) veya MIPI DSI (4 kanal) kullanılabilir, ikincil ekran HDMI veya DP ++ veya üçüncü ekran da DP ++
SGET, pazarın geri bildirimine dayanan SMARC özelliklerini geliştirdi. Bu süreçteki hedef, aynı zamanda V1.1 pin aralığıyla mümkün olan en üst düzeyde uyumluluğu sağlayan yeni bir pinout sürümü yaratmaktı. Bunu başarmak için seçilen, nadiren kullanılan V1.1 pinleri SMARC 2.0 için yeni arayüzleri tanımak üzere yeniden tasarlandı. Temel ilke, bir V1.1 uyumlu modül bir V2.0 uyumlu taşıyıcıya yerleştirildiğinde hasar görmemesinin veya tersinin hasar görmemesiydi.
SGET, ARM ve x86'daki farklı arabirimlerin belirli bir şekilde uygulanmasını ve yeni yonga seti ara birimlerinin geleceğe yönelik bir pin konumuna gereksinim duyması nedeniyle 2012'nin başlarında özel bir ARM COM standardına ihtiyaç duyuyor. Kontron ve diğer şirketler ile birlikte çalışan SGET, yalnızca iki ay içinde tepki verdi ve ilk küresel gömülü standart olarak 2013 başında SMARC'ı kurdu.
Bu hızlı geliştirme döngüsü ve alışılmadık derecede hızlı pazar kabulü, müşterilerin taleplerini hızlı bir şekilde artıyor. SMARC endüstrimizin hızıyla ayak uydurmalı ve yeni pazar ihtiyaçlarına tepki vermelidir. SMARC 2.0, şüphesiz önümüzdeki yıllarda öncü ve gelişmiş uygulamalar için temel oluşturacaktır. Kontron, SMARC yenilikleriyle en üst konumunu korumaya kararlıdır. Zaten bizim en yeni nesil Intel işlemcileri temel alan ilk SMARC 2.0 bilgisayar modülleri duyuruldu. Şu anki tüm mevcut Kontron gömülü panoları ve denetleyicileri gibi nesnelerin internetinde hazır ve derin yazılım entegrasyonundan yararlanılabiliyor.
Kaynak:
► Kontron