Endüstri 4.0 terimi ve devrimi ile ilgili bize neler aktarabilirsiniz?
Hepimizin bildiği gibi 1. Endüstriyel Devrim İngiltere’de su buharının insan gücünün yerine geçmesiyle başlıyor. 2. Endüstriyel Devrim’e, elektrik enerjisinin devreye girmesiyle Amerika’da seri üretimin başlaması ile geçildiği varsayılıyor, 3. Endüstriyel devrim ise 1969’larda IT ve Elektronik’in devreye girmesiyle başlamış oluyor, doğunun ve özellikle Çin’in batının üretim kabiliyetlerinin önüne geçmesi ve daha fazla üretiyor olması batıyı endişelendiriyor. Dolayısıyla Batı birşeyler yapmak zorunda hissediyor ve Endüstri 4.0 devrini başlatıyor.
Siemens Endüstri 4.0’ı nasıl tanımlıyor?
Bu konu bizim için yeni değil. Siemens’in Almanya’da ki fabrikalarında Endüstri 4.0 konusunda oldukça yol almış durumdayız. En büyük şansımız Siemens’in gerek elektrifikasyon, gerek otomasyon ve gerekte dijitalizasyon konusunda zaten çalışıyor olmasıdır. Sadece bunun için yeni ürünler ve internet bazlı ürünler üretilmesi üzerine çalışılıyor ve gelecekte bunlar yapılıyor olacak.
Endüstri 4.0 terimi Almanya’ya ait bir terim mi?
Endüstri 4.0 Almanya’nın markası. Dolayısıyla Alman devletinden başkasının kullanılmasına izin vereceklerini zannetmiyorum. Ama Siemens kendi markasını yaratırken Dijital Enterprise, yani Dijital İşletmeler veya Dijital Fabrikalar olarak kendi markasını yaratıyor.
Türkiye Endüstri 4.0 dönüşümünün neresinde, sanayimiz bu dönüşüme hazır mı?
Tabi ki henüz hazır değiliz. Şu anda kavramsal tartışmalar bazındayız ve yolun çok başındayız. Ama gecikmiş değiliz. 2. ve 3.’yü kaçırdık. Ama eminim bunu kaçırmayacağız. Şu anda Türkiye’nin 2 ile 3 arasında olduğunu söyleyebilirim. İyi başladık kesinlikle kaçırmayacağız.
Diğer Sorularımız
► Endüstri 4.0 konusu aratması muhtemelen ekonomik ve sosyal dönüşümler nedeniyle çok tartışılıyor, nasıl bir dönüşüm olacak?
► Endüstri 4.0’ın gelecekteki etkisi ne olacaktır?
► Endüstri 4.0 örnekleri bizim için hala teorik. Acaba Almanya’da durum nasıl?
► Markaların Endüstri 4.0 yolculuğunda başarı faktörleri nelerdir?
► Herhangi bir Endüstri 4.0 projesine başlamak için en iyi yol nedir? Hangi adımlar Endüstri 4.0 için başarılı bir yol çizgisidir?
► Veri iletişimi Endüstri 4.0 projesi altında nasıl güvence altına alınmıştır.
► Bu teknolojiye geçiş aşamasında ileride tamamen Endüstri 4.0 içinde yer alacak ve şu anda öğrenimi devam eden genç kuşaklara tavsiyeleriniz nelerdir? Kariyerlerini belirlerken nelere dikkat etmelidirler?
► Küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak bildiğimiz KOBİ’lerin bu durumda karşılaştığı zorluklar ve bundan kazandığı avantajlar nedir?
Röportajın Tamamını Videoda Bulabilirsiniz
Endüstri 4.0 Sunumunu İndirmek için Tıklayınız
Haber ve duyuruları takip etmek için lütfen mail adresinizi bırakın