Röportajdan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir. Tamamı için sayfa altında ki VİDEO’yu izleyebilirsiniz.
Prof. Dr. Galip CANSEVER: Ülkemizdeki Elektrik-Elektronik mühendisliğindeki gelişmeler ve bu konudaki yapılan çalışmaları değerlendirecek olursak, öncelikle şunu söylemek gerekir ki, hangi disiplin olursa olsun, bu disiplin muhakkak suretle elektronikteki gelişmelere ve ilerlemelere bağlı olarak başarılarını devam ettirmiştir. Bu nedenle, öncelikle bizlerin ülkemizde hangi mühendislik alanlarda olursa olsun, gelişim istiyorsak elektronikteki gelişmeleri takip etmemiz ve arttırmamız gerekmektedir.
Elektrik mühendisliğinde gelişim, 10 sene öncesine kadar dünyadaki trendde olduğu gibi durmuş vaziyetteydi. Elektrik mühendisliği alanındaki gelişmeler son zamanlarda elektronikteki gelişmeler ile beraber yeniden ilerleme kaydetmeye başlamıştır.
Bugün üniversitelerde eğitim olarak, maalesef endüstride tasarım ve entegre devre imal eden yerler olmadığı için sadece teorik olarak dersler verilmekte, ama hiçbir zaman öğrenciler mezun olduklarında mühendis olarak kendilerini olması gereken bir ortamda bulamamaktadırlar. Bunun için devlet olarak bu konuya önem verilmelidir. Ağırlık verilecek ki bu alanda gelişmeler kaydedilecektir.
Şuna eminim ki olması gereken gelişmeler kaydedildikçe Türkiye’de Elektrik&Elektronik Sanayi’nde çok büyük ilerlemeler olacak ve dışa bağımlılığımız azalacaktır ve dolayısıyla biz ileri teknoloji üreten ülkeler sınıfına gireceğiz.
►İlginizi Çekebilir: Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Sn. Ali Rıza Ersoy ile Endüstri 4.0 Röportajı
Benimde moderatör olarak sunum yapacağım ve benim haricimde 4 konuşmacının daha sunum yapacağı Endüstri 4.0 isimli bir panel düzenlenecek. Her şeyden önce Endüstri 4.0, konusunda ülkemiz geç kalmadan bir an önce, bir taraftan ülke çapında duyurulmalı ve bir taraftan da üniversitelerde ders olarak bu konu işlenmelidir. Nedenine gelince;
Bugün Almanya 2010 yılında çalışmalara başladı. 2010 yılından itibaren Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalarda, gerek akademisyenler gerek sanayiciler ve gerekse de politikacılar bu işin içinde yer aldı ve 2012 yılında Alman hükümetine bir deklarasyon şeklinde sunulan Endüstri 4.0 adeta bir anayasa haline geldi. Bunun yanında diğer Avrupa ülkeleri de Endüstri 4.0 konusunda adımlar atmakta ve tüm Avrupa Endüstri 4.0’ı konuşmakta. 2012 itibari ile yaklaşık 10-15 yıl içerisinde tüm Avrupa’da Endüstri 4.0 tüm sanayiyi kapsayacak şekilde yer alacaktır. Sadece Avrupa mı? Hayır. Tüm dünyada bu konu konuşulmakta ve çalışmalar yürütülmektedir. Uzak Doğu’da, İleri İmalat şeklinde isimlendirilen konu tüm Japonya’yı Çin’in doğu sahillerini, Endonezya, Malezya ve Avustralya’yı kapsamaktadır. Dolayısıyla tüm dünya ilerleme kaydederken bizler ne durumdayız?
Bizde henüz bu konuları duymamış olan yaklaşık %90 sanayici bulunmaktadır. Bunun için yapılacak tüm sektörel çalışmalar, konferanslar vb çalışmalar, bu konunun ülkemizde yaygınlaşması için çok önemlidir.
,Örneğin Almanya bu konuda her yıl, 40 Milyar Euro yatırım yapacağını duyurdu. Umarım biz de Endüstri 4.0 konusunda gereken adımları atarız. Almanya sadece bu konuyu sanayicilere anlatmadı. Aynı zamanda Üniversiteler’de bu çalışmalara katıldı. Sanayicilerin yanında üniversitelerden mezun olacak mühendisler bu gelişim için çok önemli bir rol üstlenmelidir. Bir taraftan Endüstri 4.0, bir yandan da Education 4.0 eğitim sistemi çok yakın zamanda tüm Avrupa’yı bu konu kaplayacak. Biz de, yakın zamanda hem sanayimizde hem de üniversitelerde bu konuda çalışmaları görmek istiyoruz.
Haber ve duyuruları takip etmek için lütfen mail adresinizi bırakın