Pazarlamada Kullanılan Yapay Zeka Araçları

Yapay zeka kabiliyeti ve uygulama alanın artması ile beraber pazarlama sektörü de diğer sektörler gibi değişime uğruyor. Tüketicinin alışkanlıkları değişiyor, teknolojinin gelişimi ile daha fazla analiz daha fazla hizmet kalitesi ön plana çıkıyor. Perakende sektörü yeniden doğuyor.

22

Dünyanın en büyük ilk 5 bisküvi ve çikolata üreticilerinden biri olan Ülker, 2010 yılında Çin pazarına giriş yapmıştır. Üst hedef kitlesine yönelik Godiva markası hariç, küçük ve orta ölçekli hedef kitlesi için tüm ürünlerini Çin alışveriş alışkanlıklarını gözlemleyerek, market raflarından kaldırmıştır. Tamamen dijital satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunarak hızlı büyümeye devam etmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre pazarlamacıların yüzde 80’i yapay zekanın pazarlama sektörünü kökten değiştireceğine inanıyor. Buna rağmen sadece yüzde 10’u yapay zekayı pazarlamalarında kullanıyor. Hangi yöntemler avantaj sağlıyor ve hangi programlar bu amaç için kullanıyor, bunlara bir göz atalım.

Konuşkan Ara Yüzler

Muhtemelen konuşkan ara yüzlere daha önce denk gelmişinizdir. Bir web sitesine girdiğinizde sizi genelde sağ aşağıda karşılayan chatbot’lar veya bir program kurarken size yol gösteren otomatik asistanlar ya da akıllı telefonlarınızda denk geldiğiniz Siri, Bixby, Alexa, veya Google Asistanlar güncel örneklerden bazılarıdır. Bunlar sizin tercihlerinizi hatırlayıp ona göre size öneriler yaparlar ve sizin ihtiyaçlarınızı o doğrultuda karşılamaya çalışırlar. Şu an öğrenme aşamasında olan bu konuşkan ara yüzler, yakın zamanda sizi daha iyi analiz edip sizin adınıza daha iyi kararlar sunup, ses tonunuzdan yaklaşımı anlayıp ona göre tepkiler verecekler. Şu an Samsung Bixby sanal asistanını her gün yeni bir eğitime tabii tutabiliyorsunuz ve Samsung çok yakın bir zamanda çok daha gelişmiş bir asistan size sunacağını söz veriyor. Markalar için yapay zekalı desteklenmiş konuşkan ara yüzler kilit öneme sahipler zira tüketici ile iletişim kalitesinin üst düzeyde olmasını istiyorlar ve bunu bir insandan daha kaliteli yapabilmek için dijitalleşmeleri gerektiğinin farkındalar.

Yapay Zeka Tabanlı Üretilmiş İçerikler

Günümüz makine öğrenim teknikleri verilerden anlamlar çıkarmak üzere geliştirilmeye devam ediliyor. Elbette yakın zamanda bu yeteneklerinin de üzerine çıkılacak. Bu gelişmeler Yapay zeka ürünün tasarımını değiştirecek anlamına gelmiyor ancak müşteri ile markaları birbirine daha sıkı bağlayacak harici hizmetler sunacak anlamına geliyor. Örneğin; Coca-Cola firması otomatik öyküler üretebilen yapay zekaya ilgi duyduğunu açıkladı. Bazı seçilmiş anahtar kelimeleri ve trendleri öykünün içine konuşma üslubuna uygun dahil edebilen sistemlere ilgi duyuyor ki bu da reklam çalışmalarında firmaya avantajlar sağlayacaktır. Diğer başka bir örnek göz önünde bulundurursak IBM Watson ile ünlü spor giyim firması Under Armour birlikte bir çalışma yürütüyorlar. Oluşturdukları uygulama bir sporcunun koştuğu güzergah, saat kaçta koştuğu, hava durumunu ve yediklerini gibi üçüncü sınıf bilgi ve verileri değerlendirerek ilgili kişiye spor yapma ve beslenme önerilerinde bulunuyor.

Hedeflenmiş Reklamlar

Kişileştirilmiş reklamlar elbette yeni bir girişim değil. Facebook, Twitter, Instagram gibi dev sosyal medya firmaları kişisel paylaşımlarınızı göz önünde bulundurarak size özel reklam çalışmaları yapmaktadırlar. Perakende satış yapan firmalar, müşteri bilgilerini göz önünde alarak size önerilerde bulunmak istiyorlar. Ancak yapay zeka kabiliyetlerini kullanarak daha kaliteli içerikler kullanarak kampanyaların daha tutarlı, müşterinin ilgisinin daha yüksek olmasını sağlıyorlar. Örneğin; geçenlerde Londra’da M&C Saatchi firması bir dijital posterin üzerine yapay zekaya sahip bir kamera konumlandırdı. Koymuş olduğu kamera, postere bakan kişilerin yüz hareketlerinden analiz yapabilen bir algoritmaya sahip ve bu yapay zeka ile postere bakanların ne kadar ilgi duyduklarını tespit ediyorlar ve böylece ilginin azalması durumunda posteri değiştirip reklamların hedefe tam ulaşmasını sağlayabiliyorlar.

Görsel Yapay Zeka

Artırılmış gerçekçilik teknolojisi kullanarak müşteri ile bağlantı kurarken müşteri iletişiminde bir üst seviyeye geçiş yaşanıyor. Müşteriler en sevdikleri görünümleri paylaşarak kişileştirmenin en üst noktası yaşanıyor. Bir isimden daha fazlası olan müşteri firmaları için çok daha faydalı veriler sunuyorlar. Nüfus yapısı, vücut yapısı, kilosu ve birçok spesifik veri firmalar için reklama yada tavsiyelere nokta atışı yapabilecekleri yeni rakamlar anlamına geliyor.

Görsel, işitsel, konuşkan fark etmiyor, bütün bunlar yazılımların işleyebileceği daha çok veri anlamına geliyor, ne kadar çok veri işlerlerse yazılımlar amaçlarına daha çok ulaşıyor demektir. Perakende satışta önemli olan hedef kitlesini yüksek oranda tutturmak, bunun için kişisel tercihleri tespit edebilmek ve anlayabilmek ön planda. Akıllı telefonlar, sosyal medyalar, nesnelere bağlanan cihazlar ile hiç olmadığı kadar veri üretiliyor. Bu verileri satılabilir değerli ürünlere çevirebilmek için yapay zeka araçlarını kullanmak gerekiyor. Şimdi piyasada kullanılan bazı platformları inceleyelim.

1) AIRPR

Hemen hemen her firma PR ister, ama çok azı nasıl ölçümleyeceğini bilir. AirPR bir ölçme platformu, uygulamış olduğunuz PR stratejisi ne kadar üretken olmuş onu tespit ediyor. Bu platform, sosyal medyadaki her bir hareketinize odaklanarak oradaki performansınızı ölçer ve müşterilerinizin ne kadar ilgi gösterdiğini raporlar. Potansiyel müşteriler ile etkileşimleri karşılaştırarak hangi PR stratejiniz daha verimli ve neden daha verimli bunları size söyler.

2) TRENDKITE

Elinizde ölçüm değerleri olsa bile, bunları yol kat etmek için raporlamanız gerekmektedir ve bu raporlama epey vaktinizi alır. Trendkite’ın iddiasına göre PR analiz raporlarınızı eskiye göre yüzde 75 daha az vakit harcayarak oluşturabiliyorsunuz. Firmanın bilgilendirmesine göre pazarlamadaki angarya işleri otomatikleştirerek pazarlamacıların daha zekice işlere odaklanmasını sağlamaktadır. Trendkite ayrıca SEO değerlendirmelerinde bulunabilen ilk ve tek PR analiz platformu. Böylece PR profesyonelleri arama motorları sıralamalarını gerçek zamanlı daha analitik değerlendirme şanslarına sahipler.

3) APPIER

Appier geçen sene Asya Pasifik kişilerin çoklu ekran kullanma alışkanlıklarını raporladı. Artık günümüzde cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi farklı ekranları aynı anda kullandığımız için hangi kullanıcı hangi ekranla hangi davranışlarda bulunduğunu tespit ediyor. Tüketici trendlerini daha iyi anlayabilmek için firmalara çoklu ekran deneyimlerini iyileştirmek için imkanlar sunuyor.

4) GUMGUM

Gumgum geliştiricilerine göre web üzerinde resimlerden daha değerli olan başka şey yok. Firma yapay zekayı, bir resimden reklam açısından çıkarılabilecek en fazla fayda peşinde. Firmanın uzmanlık alanı, spor ve reklam etkinliklerinde ekran içi ve resim içi en yüksek görsel tanıma ve görsel yetenekleri kullanarak çok daha yüksek reklam bütçeleri oluşturabilmek. Örneğin Gumgum şuan NBA takımı Golden State Wariors ile çalışarak anında hesaplanmış reklam değerlerini sunarak sponsorların takımın etkinlikleri içerisinde yer almasını sağlıyor. Yani Golden State Wariors takımının o an yapmış olduğu bir skor yada başka bir başarısı yada başarısızlığına göre anında o takım ile ilgili sponsor yerlerin değerlerini tekrar hesaplayarak belki anlık web sitesi yada anlık twitter da reklam almasını sağlayabiliyor.

5) INVOCA

Invoca bir sesli arama analitik platformudur. Pazarlama uzmanlarına müşteriler ile olan telefon görüşmelerini analiz etmesine ve ona göre optimize etmesini sağlıyor. Call center ile gerçekleşen milyonlarca görüşmeyi Invoca “sesli pazarlama bulutu” sayesinde her bir aramayı analiz etmeye imkan sağlıyor. Böylece kim arıyor, neden arıyor ve ne söylediler tüm bunların analizlerini yapabiliyor. Invoca her yıl 100 milyon aramaya karşılık verebiliyor ve bu aramalara geçek zamanlı irtibat motoru ile anında tepki yada cevap vermesini sağlayabiliyor.

6) LEXALYTICS

Lexalytics bir yazı analiz platformu. Bunun sayesinde işlenmemiş milyarlarca yazıyı firmaların tepki verebilecekleri duruma çeviriyor. Yazı ve duyguları analiz teknolojileri sayesinde firmaların müşterilerin düşüncelerine ve konuşmalarına tepki verme imkanı veriyor. Böylece daha başarılı pazarlama faaliyetlerinde bulunmuş oluyorlar.

7) LIFTIGNITER

Google’ın üst düzey makine öğrenimi personeli tarafından geliştirilmiş bir platform. Bu platform sayesinde firmalar tıklama başına ücretlendirme ve kişileştirilmiş içerik hakkında otomatik konuşmalar konusunda hizmetler sunuyor. Böylece son kullanıcı deneyimini geliştirebiliyorsunuz. Entegre etmesi çok kolay ve kendisini otomatikman geliştirebiliyor.

8) NETBASE

Sosyal dinleme, milyonlarca sosyal medya paylaşımlarını iyi analiz ederek sizin markanız hakkında ne söyleniyor iyi tespit edilebilmesi gerekiyor. Bu platform ile müşterilerinizi sınıflara ayırabilir ve müşteri bazlı kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Ayrıca kriz yönetimi özelliği de var ki hakkınızda sosyal medyada söylenti çıktığında bunun takibini yapabiliyorsunuz.

9) PERSADO

Etkili başlıklar oluşturabilmek herkesin harcı değil. Persado içerikler üreterek deneme yanılma yoluyla bunların tepkilerini ölçüyor ve hangi içerik en iyisi bu şekilde belirliyor. Ana faaliyetleri e-mail marketing deki konu başlıklarını seçmek ve makalelerin başlıklarını seçmek. Kelimeleri seçmek dışında yazı dili, kullanılacak emoji, duygu aktarması ve yazı içerik tanımlarını da belirleyebiliyor. Bu sayesinde iş dünyasına hangi yazı daha etkili ve niçin tercih edilmiş bunu tespit edebiliyorsunuz.

10) RETENTATION SCIENCE

Retentation science platformunun amacı yüksek düzeyde hassasiyet ile hedef müşterileri tespit etmenizi sağlıyor. Bu platform derin öğrenme kabiliyetlerini kullanarak müşteri tarafından oluşan en küçük değişiklikleri sezinlememizi sağlıyor ve böylece gerçek zamanlı tepki vermemizi sağlıyor. Firma ayrıca kendini optimize eden konu başlıkları ve taslaklar sunuyor böylece aynı sıkıcı maillerin defalarca gelmesi önleniyor.

Sonuç

Tüketici pazarlaması bir nevi makine ile güçlendirilmiş yeni bir psikoloji dalına dönüştü. Makinalar bize basit tavsiyeler vermek yerine yakın zamanda bizim adımıza alış veriş yapar hale gelecekler. Siz de biran önce yapay zeka özelliklerini kendi pazarlamanızda kullanmayı ihmal etmeyin.

 

Kaynak:

►biztechmagazine