Birden fazla coğrafyada faaliyet gösteren bu fabrikalar yapay zeka, büyük veri analitiği ve 3D baskı gibi ileri teknolojileri kullanarak inovasyona öncülük ediyor ve verimliliklerini artırıyor. Theglobal Lighthouse Network, gelişmiş üreticilerin dijital dönüşüm yolculuğunu anlatmakla kalmayıp, benzer alanlarda faaliyet gösteren üreticiler için bir rehber oluyor. Theglobal Lighthouse Network’e katılan ve inovasyona öncülük eden 10 fabrika ise şu şekilde:
Arçelik (Ulmi, Romanya): Greefield (yeşil alan) olarak tabir edilen bu fabrika, önceki nesil fabrikalardan iki kat daha hızlı bir işleyişe sahiptir. Nispeten daha az değerli işlerin otomasyonu sayesinde, bu fabrikadaki işletme maliyetleri yüzde 11 azalmıştır.
Ford Otosan (Kocaeli, Turkey): Yalın üretimin ötesine geçen bu fabrika, dijital üretimi ve ileri otomasyonu kullanıyor. Böylelikle üretkenliğini yüzde 6 artırırken, herhangi bir ek yatırıma gerek kalmadan çalışan bağlılığını yüzde 45 artırıyor.
Nokia (Oulu, Finlandiya): Nokia'nın tamamen dijitalleştirilmiş 5G fabrikası, yeni ürünleri piyasaya sürmek için tasarım ve üretimi bir araya getirmeye odaklanıyor. Özel bir kablosuz ağa bağlı bir dizi 4IR çözümü uygulayan bu fabrika üretkenliğini yüzde 30 artırdı. Artık ürünleri öncekinden yüzde 50 daha hızlı bir şekilde pazara sunabiliyor.
Petrosea (Tabang, Endonezya): Optimize edilmiş kamyon sevkiyatı, gerçek zamanlı izleme ve drone etütleri uygulayan dördüncü sanayi devrimine sağladığı uyum ile sadece 6 ay gibi kısa bir sürede karlı bir şirket haline geldi. Ayrıca Uzak Doğu’da yer almasına rağmen, lojistik konumundaki dezavantajı ortadan kaldırmayı başardı.
Posco (Pohang, Kore Cumhuriyeti): Bu tesis, çelik endüstrisinde verimlilik ve kalite iyileştirmeleri sağlamak için yapay zekayı kullanıyor. Yerel bir akademi ekosistemi, KOBİ'ler ve yeni başlayanlar ile işbirliği yaparak kendi akıllı fabrika platformunu inşa ediyor.
Groupe Renault (Cléon, Fransa): Bu Renault fabrikası operatörleri desteklemek, maliyetleri azaltmak, enerji tüketimini azaltmak ve tekrarlayan işleri otomatikleştirmek için çok çeşitli Dördüncü Sanayi Devrimi teknolojilerini (cobots ve sanal gerçeklik gibi) kullanmaktadır.
SAIC Maxus (Nanjing, Çin): Değer zincirinin müşteriden tedarikçiye uçtan uca dijital hale getirilmesi, entegre bir dijital bağlantı aracılığıyla satışların artmasını ve maliyetlerin düşmesini.
Schneider Electric (Batam, Endonezya): Schneider Electric'in dokuz akıllı fabrikasından biri olan bu fabrika, müşteriler ve ortaklar da dahil olmak üzere daha geniş Schneider Electric topluluğu ile paylaşılan tam bir Dördüncü Endüstri Devrimi çözümleri (örneğin, IIoT platformu) geliştirdi. Tüm ekosistem operasyonlarının iyileştirilmesi sağlandı.
Tata Steel (Kalinganagar, Hindistan): Bu çelik tesisi, bir fabrikanın tam kapasiteye ulaşma hızı için önemli yenilikler yapıyor. Dijital ve analitik çözümlerine yapılan önemli yatırımlar ile çelik üretiminin pazara girme süresi yüzde 50 kısaldı.
Zymergen (Emeryville, ABD): Biyo-mühendislik alanında faaliyet gösteren bu üretim tesisi, ile yapılan işlemlerde robotik ve yapay zeka kullanıyor ve bu da inovasyon oranının iki katına çıkmasını sağlıyor.
Kaynak:
industry40news