Gıda atıkları, tüm dünyada hem ekonomik kayıplara neden oluyor hem de küresel ısınmayı tetikliyor. Tetra Tech tarafından yapılan veri analizlerine göre CRISPR, Iot, 3D yazıcılar gibi teknolojiler gıda atıkları sorununu önleyebilecek.
Şimdi koltuğunuzdan kalkıp mutfağınıza doğru gittiğinizi ve dolabınızı açtığınızı düşünün. Daha sonra ise tüm gıdaların üçte birini çöpe attığınızı hayal edin. Böyle bir şey yapmak saçma gelebilir ancak dünya çapında insan tüketimi için üretilen gıdaların üçte birinin başına bu geliyor. Gıda atıkları ekonomik açıdan önemli kayıplara neden oluyor. Su, emek, ulaşım, depolama ve pişirme de dahil olmak üzere büyük miktarda enerji gıda üretimine gidiyor. Üretim zincirinde yiyeceklerin boşa gitmesi birçok kaynağın yok olmasına neden oluyor.
2013 yılındaki BM Gıda ve Tarım Örgütü, üretilen ve çöpe atılan atık arasında neredeyse yarı yarıya bir oran olduğunu tespit etti. Sadece enerji atığı değil, depolama alanlarındaki gıdaların metan oluşturması, küresel ısınmaya da olumsuz etki yaratıyor. Peki teknoloji bu atık salgınına çözüm getirebilir mi?
Geçen yıl, mühendislik hizmetleri şirketi Tetra Tech, Denver, Nashville ve New York City'de 1150'den fazla Amerikalı sakin hakkında yapılan bir araştırmaya yön verdi. Çalışma, Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) ve Rockefeller Vakfı ile birlikte, orada ne kadar miktarda yiyecek atığı olduğu ve nasıl azaltılabileceğinin öğrenilmesi için ortak yürütüldü. Araştırmacılar 277 konut çöp kutusu, 145 endüstriyel ve ticari atık konteynırından 631 adet mutfak atığı topladı. Her üç şehirde de kahve, muz ve tavuğun en yaygın atık kalemleri olduğu tespit edildi.
Tetra Tech'in üç şehirde topladığı veriler iki farklı raporda yayınlandı. Birinci raporda sonuçlar açıklandı ve ikincisinde şehirlerin açlığı azaltmak ve gıda güvenliğini artırmak için çalışabileceği birkaç farklı yol önerildi. Buna hedefler koyma, bilinçlendirme, daha ileri araştırmalar yapma ve atık yönetimini yeniden tasarlama dahil edildi.
Bununla birlikte, kuruluşların sorumluluk kabul etmeleri de aynı derecede önemlidir. Zaten süpermarketler eksik bir fiyata kusurlu ürünler satarak bunu yapmaya başladı. Teknoloji şirketleri, bilimsel araştırma ekipleri ve şirketler, olumlu bozulmayı kolaylaştırmada büyük bir role sahiptir.
Laboratuvar ortamında CRISPR gen düzenlemesi üretimin daha verimli ve ürünün daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilecek. 3D yazıcılar yenilebilir öğeleri inanılmaz bir hızda bastırarak gıda üretimini hızlandırabilir. Akıllı şehir teknolojisi ve Nesnelerin İnterneti, buzdolabını takip ederek arz ve talebi denge halinde tutabiliyor. Tarım otomasyonu ve blok zincirinin merkezsiz kayıt tutması da şeffaflığa ve verimliliğe katkıda bulunacaktır. Kuruluşlar ne zaman, nerede ve ne harcadıklarını çözdükten sonra çözüm üretimi daha kolay olacaktır.
Bir perakendeci kazanılan havuç kutusunu reddettiğinde veya birisi kahverengileşmiş bir muz attığı zaman, çaba ve para boşa gidiyor. Sadece ekonomi için değil, çevreye ve insanlığa da zarar veriyor. BM tahminlerine göre insanların büyük bir çoğunluğu AIDS, sıtma ve tüberkülozdan ziyade, her gün açlıktan ölüyor. Kurumlar ve tüketicilerin, yemek artıkları ya da sofistike projeleri finanse etmek yoluyla olumlu bir değişim yaşatma konusunda ikili bir sorumluluğa sahip. Hükümetler bunu geri dönüşüm sistemlerini iyileştirmek, kamu eğitim projelerine yatırım yapmak ve gerçekçi hedefler koymak için çalışarak teşvik etmelidir. Bu, teknoloji, veri toplama, gıda üretimi ve tedarik zinciri bağlantılarındaki ilerlemelerle sağlanabilirse, daha verimli bir dünyaya merhaba diyebileceğiz.
Gıda atıkları konusunda bilinçlendirilmede neler yardımcı olabilir? Hangi teknolojiler gıda atıklarının azaltılmasında yardımcı olabilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Kaynak:
►disruptionhub