Geleceğin iş dünyası temsilcilerini Sanayi 4.0 vizyonu ve yeni nesil teknolojiler hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen Süleyman Demirel Üniversitesi Kariyer Günleri’nde CLPA (CC Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. Sanayi 4.0 evresinde fabrikaların üretim süreçlerindeki büyük veri miktarının hızla arttığına dikkat çeken Bizel, bu verilerin bilinen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı ve doğru yönetilmesini sağlayan CC-Link IE teknolojisini gençlere anlattı.
CLPA, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Sanayi 4.0 Evresinde CC-Link’in Önemini Anlattı
Süleyman Demirel Üniversitesi, Endüstri ve Kalite Topluluğu tarafından 25-27 Nisan tarihlerinde yedincisi düzenlenen Kariyer Günleri etkinliği ile iş dünyasının önde gelen kurumlarını geleceğin çalışanları gençlerle buluşturdu. Öğrencilerin yeni endüstri evresi ve teknolojideki son gelişmeler hakkında bilgilendiği etkinlikte konuşmacı olarak yer alan CLPA (CC Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel, Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarının desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşme platformu CC-Link IE’ye dikkat çekti.
İletişim Verilerinin Güvenilir Yönetimi Çok Önemli
Sanayi 4.0 kavramını, siber fizik sistemlerin Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birleşimi olarak özetleyen Tolga Bizel, şu bilgileri aktardı; “Sanayi 4.0 sürecindeki en önemli unsurlardan birinin büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesi olduğunu söylemek mümkün. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi son derece önemli. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşılıyor. Bu sürecin başarısında bant genişliği büyük önem taşıyor ve bu noktada devreye CC-Link IE giriyor. CC‑Link uyumlu ürün üreticileri ve CC‑Link teknolojisi kullanıcılarından oluşan CLPA’nın dünya genelinde yaygınlaştırmaya çalıştığı CC-Link IE, şu anda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet protokolü olarak öne çıkıyor.”
► İlginizi Çekebilir: Gelecek Haberleşme Üzerine Kurulacak
Milisaniyeler İçinde Haberleşme İmkanı
Geleceğin haberleşme üzerine kurulacağını ve bu doğrultuda Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makinelerin birbiriyle haberleşmesinin önemini vurgulayan Bizel, “CC-Link IE, fabrika otomasyon teknolojileri üreticilerinin saha kısmındaki ürünlerinin birbirleri ile haberleşmesi için çok güçlü bir platform oluşturuyor. Aynı zamanda bu teknoloji, farklı üreticilere ait cihazların genel bir ağ üzerinde serbestçe iletişim kurabilmesini sağlayacak kapasiteye de sahip. Genel olarak saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan CC-Link IE, saniyede bir gigabit ile haberleşme imkanı sunuyor. Dolayısıyla bu teknoloji, şimdi ve gelecekte Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarının desteklenmesi için büyük potansiyele sahip. Bir gigabitlik açık endüstriyel ethernet ağı CC-Link IE, saha cihazlarından kontrolörlere çok hızlı iletişim sağlayarak üretim tesisinin tamamında maksimum verimliliği mümkün kılıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. Fabrikaların bazı bölümlerinde milisaniyeler içinde haberleşmek gerektiğini belirten Bizel, CC-Link IE gibi bir altyapısı olmayan üretim tesislerinin sürekli değişen ve kişiselleşen taleplere hızlı yanıt vermelerinin zorlaştığını vurguladı.
Hızlı ve Verimli Üretim Bantları Oluşturulmalı
Günümüzde sanayinin her geçen gün daha fazla kişiselleşen ihtiyaçları karşılayabilmesi için hızlı ve verimli üretim bantlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü; “Fabrikalarda yüksek verimlilik sağlayan açık network teknolojisi, Sanayi 4.0 sürecinde gittikçe daha önemli hale geliyor. Açık network yapısının başarısı ise standart teknolojiyi destekleyen otomasyon ürünlerinin kullanılabilirliği ile belirleniyor. Bu doğrultuda açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link dikkat çekiyor. Çünkü bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.400'den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor.”
CC-Link teknolojisinin güvenilir haberleşme için tüm veri bağlantı katmanı ve taşıma katmanını ele alan ve cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir ASIC (Application Specific Integrated Circuit- Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) kullanımına dayandığını belirten Bizel, “CC-Link, verimli fabrika ve proses otomasyonu sağlamak amacıyla kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda iletiyor. Bu yüksek hızlı haberleşme, farklı tedarikçilerden sağlanan çok sayıda otomasyon cihazını tek bir kablo üzerinden birbirine bağlıyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağları ile yalnızca bir üreticiye ya da az sayıda üreticiye ait saha cihazlarının kurulumu yapılabilirken, CC-Link gibi açık ağlarla yaklaşık 300’e yakın farklı üreticiye ait cihazların kurulumu gerçekleştirilebiliyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.
CLPA Hakkında
CC-Link Partner Association (CLPA) tüm dünyada 2 bin 300’den fazla üye şirketi bulunan uluslararası bir organizasyon. 300 üretici üyesi 1.400’ün üzerinde sertifikalı ürün üreten CLPA, CC-Link açık otomasyon ağı teknolojileri ailesinin desteklenmesini ve teknik olarak geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Asya’da lider açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi olan CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da popülerlik kazanıyor. Almanya, İngiltere, Kuzey Amerika, Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan ve Singapur'da ofisleri bulunan CLPA’nın Avrupa için geliştirdiği temel girişim olan Gateway to Asia (Asya’ya Geçit - G2A) programı, Avrupalı işletmelerin Asya’daki iş faaliyetlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.