Bulut Bilgi İşlem | IaaS, PaaS, SaaS

İşletmeler, bulut hizmetlerini işlerine uygulamayı düşündüklerinde bu hizmetlerin kategorileri arasındaki temel farklılıkları mutlaka kavramaları gerekir. Bulut bilgi işlem depolama, sunucu veri tabanı, ağ ve yazılım gibi bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasıdır. Bu yazımızda bulut bilgi işlem hizmeti türleri olan IaaS, PaaS, SaaS ‘ın avantajları ve farklarını inceleyeceğiz.

29
SaaS, PaaS, IaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?
 
Bulut çok geniş bir konsepttir ve hemen hemen her olası çevrimiçi hizmet çeşidini kapsamaktadır. İşletmeler bulut satın alımına karar verdiğinde, göz önünde bulundurulan üç bulut hizmeti SaaS, PaaS ve IaaS’ın faydaları ve aralarındaki farkları iyi kavramalıdır. Bu hizmetlerden her biri kendi inceliklerini ve karma bulut modellerini kullanmaktadır. 
 
 
SaaS (Software as a Servıce) | Hizmet Olarak Yazılım
   
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), en büyük bulut pazarını temsil etmekte ve hala hızla büyümektedir. Çoğu SaaS uygulaması herhangi bir indirme veya kurulum gerektirmeden doğrudan bir web tarayıcısından çalıştırılabilir, ancak bazıları eklentileri gerektirebilir. Web dağıtım modeli sayesinde SaaS, uygulamaları tek tek bilgisayarlara kurma ve çalıştırma gereksinimini ortadan kaldırmaktadır. SaaS ile işletmelerin bakım ve desteğini kolaylaştırması kolaydır, çünkü uygulamalar, çalışma zamanı, veri, ara katman, işletim sistemleri, sanallaştırma, sunucular, depolama ve ağ gibi her şey satıcılar tarafından yönetilebilir.
 
Popüler SaaS türleri e-posta ve işbirliği, müşteri ilişkileri yönetimi ve sağlıkla ilgili uygulamaları içerir. Geleneksel olarak yazılım satıcısı olarak düşünülmeyen bazı büyük işletmeler, SaaS'yi rekabet avantajı elde etmek için ilave bir gelir kaynağı olarak oluşturmaya başlamıştır. 
 
SaaS'ın Faydaları
 
► Başlangıç maaliyetlerinin ortadan kaldırılması: SaaS genellikle bir abonelik temelinde sağlanır, çünkü geleneksel olarak yazılım uygulamayla ilişkilendirilen ilk maliyetleri ortadan kaldırır. SaaS ilk maliyet bariyerinin aşılmasına ve sofistike sistemlere daha kolay ve daha uygun fiyatlı erişime imkan verir.
 
 Kullanma bırakıldığında ödemeninde durması:  SaaS sisteminin bir diğer yararı, bir abonelik artık yazılımı gerektirmediğinde sözleşmenizi feshetme imkanınız vardır.
 
 Güvenli veri: SaaS ile buluta bağlı yazılım sistemlerini kullanarak dosyaları yerel bir aygıta depolamadaki güvenlik açığını ortadan kaldırmış olursunuz. Ayrıca elinizin altında her zaman dijital bir yedekleme bulunur.
 
 Esneklik: SaaS'ın başlıca avantajlarından biri sunduğu esnekliktir. İhtiyacınız olan uygulamalara basit bir internet bağlantısı kullandığınız her yere erişebilirsiniz.
 
 
 
 
 
PaaS (Platform as a Service) | Hizmet Olarak Platform
 
Hizmet Olarak Platform (PaaS), uygulamalar ve diğer gelişmeler için kullanılırken, bulut bileşenlerini yazılıma sunar. Geliştiricilerin PaaS ile kazandıkları şey, uygulamaları geliştirmek ya da özelleştirmek için üzerine inşa edebilecekleri bir çerçevedir. PaaS, uygulamaların hızlı, basit ve uygun maliyetli geliştirilmesini, test edilmesini ve entegrasyonunu sağlar. Bu teknoloji ile kurumsal işlemler veya bir üçüncü taraf sağlayıcı işletim sistemlerini, sanallaştırmayı, sunucuları, depolamayı, ağ ve PaaS yazılımını kendisi yönetebilirler.
 
PaaS, geliştiricilerin web veya mobil uygulamalarını, geliştirme için gereken sunucu, depolama, ağ ve veritabanlarının temel altyapısını kurma ve yönetme gibi zorluklar olmadan hızla oluşturması amacıyla tasarlanmıştır. Kurumsal PaaS, merkezileşmiş bilgi teknolojileri operasyonlarından ve altyapı üzerine kurulu platformlardan bilgi işlem altyapısını yönetmek için kurumsal alan yazılım geliştiricilerine bir self servis portalı sağlar. 
 
Tıpkı Excel'de makrolar oluşturma şeklinize benzer şekilde, PaaS, PaaS (middleware) içine yerleştirilmiş yazılım bileşenlerini kullanarak uygulamalar oluşturmanıza izin verir. PaaS kullanan uygulamalar, ölçeklenebilirlik, yüksek erişilebilirlik, çoklu kiracılık, SaaS etkinliği ve daha fazlası gibi bulut karakteristik özelliklerini içerir. İşletmeler, gerekli kodlama miktarını azalttığı, işletme politikasını otomatikleştirdiği ve uygulamaların hibrid modele taşınmasına yardımcı olduğu için PaaS'den yararlanırlar. 
 
PaaS'ın Faydaları
 
 Maliyetin düşmesi: Geçmişte, geliştirilen yazılım, gerekli donanım, beceri ve deneyim sonucunda pahalıydı. Bunun yerine PaaS, kullanıcıların abonelik ücreti karşılığında verdiği gerekli altyapıyı etkili bir şekilde kiralamasına izin verir.
 
 Beceri engelinin ortadan kaldırılması: PaaS sistemleri genellikle kullanımı kolaydır, yani işletmeler, uygulamalarını geliştirmek için uzman çalıştırma ihtiyacı hissetmezler. Daha ziyade, bir uygulama yalnızca bir web tarayıcısı aracılığıyla şirket içinde geliştirilebilir.
 
 Artan işbirliği: Büyük işletmelerde birden fazla taraf aynı uygulama geliştirme projesinde çalışıyor olabilir. Bulut bağlantısıyla, farklı konumlardaki çok sayıda geliştirici, aynı proje üzerinde işbirliği yapabilir.
 
 
 
 
IaaS (Infrastructure as a Service) | Hizmet Olarak Altyapı
 
IaaS, otomatik olarak tedarik edilen, ölçülebilen ve isteğe bağlı olarak kullanılabilir bulut depolama ve ağ yeteneği ile tamamlanmış, son derece otomatikleştirilmiş ve ölçeklenebilir hesaplama kaynakları içermektedir. IaaS, bir bulut sağlayıcısından kullanıldıkça ödeme yapılması esasına dayanan bir sistem olup sunucular, sanal makineler (depolama, ağ, işletim sistemleri) kiralanmasını sağlar. IaaS sağlayıcıları, bu bulut sunucularını ve ilişkili kaynaklarını gösterge tablası ve / veya API vasıtasıyla sunmaktadır. IaaS müşterilerinin sunucuları ve depolamaları, geleneksel sunucularda olduğu gibi doğrudan erişime sahip olmakla birlikte çok daha yüksek ölçeklenebilirliğe erişebilirler. IaaS kullanıcıları bulutta bir "sanal veri merkezi" kurabilir ve kapasite planlamasına veya fiziksel bakım ve yönetimine yatırım yapmak zorunda kalmadan geleneksel bir veri merkezinin aynı teknolojilerden ve kaynak yeteneklerinden birçoğuna erişebilirler. IaaS, en esnek bulut bilgi işlem modelidir ve sunucuların, işlemci gücünün, depolamanın ve ağın otomatik olarak konuşlandırılmasına olanak tanır. IaaS müşterileri, altyapıları üzerinde PaaS veya SaaS hizmetleri kullanıcılarından daha fazla kontrol sahibidirler. IaaS'nin ana kullanım alanları PaaS, SaaS ve web ölçekli uygulamaların gerçek geliştirme ve dağıtımını da içermektedir.
 
IaaS'nin Faydaları:
 
 Ölçeklenebilirlik: IaaS'in başlıca avantajlarından birisi sunduğu ölçeklenebilirliktir. Bir abonelik hizmeti aracılığıyla, ihtiyaç duyduğunuz bilgi teknolojileri sistemine erişebilirsiniz. Sanallaştırması nedeniyle, sistemlerinizin hızlandırılması hızlı ve verimli bir şekilde yapılabilir, bu da arıza süresini en aza indirir.
 
► En düşük donanım bakımı: IaaS sisteminizin arkasındaki donanım dışardan yönetilir ve işletmenizin bu bakım türüne harcadığı zaman ve parayı en aza indirir.
 
 Esneklik: Birçok IaaS sistemi uzaktan erişilebilir, ancak bu sistemden sisteme değişiklik gösterecektir.
 
► Kesinti süresinin azaltılması: Donanımınız bozulursa, genelde personelinizin ve işinizin verimliliğini etkileyen tamir beklemeniz gerekir. Bir IaaS sistemi çok sayıdaki sunucu ve veri merkezini kullanır. Bu durum bir alan başarısız olursa, boşluğu doldurmak için diğer donanım kaynaklarının kullanılabilirliğini sağlar.
 
► İsteğe bağlı erişim - Bir IaaS sistemi isteğe bağlı olarak erişilebilirdir. Yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yapıldığından maliyetleri düşürürsünüz.
 
 
Kaynak:
Apprenda
► Computenext
► IBM
► TheManufacturer