Adidas’tan Speed Factory Tesisi

Dünyanın en büyük spor ürünleri üreticisi olan Adidas’ın Almanya’da faaliyete geçecek olan Speed Factory tesisi tanıtıldı. Sanayi reformunun canlı bir örneği olan bu tesiste üretim tamamen robotlar ile yapılacak. Üretimin Asya'dan Avrupa ve ABD'ye yöneldiğinin canlı örneği olan Speed Factroy tesisinin ayrıntılarını yazımızda bulabilirsiniz.

17

1924 yılında Almanya’da kurulan ve günümüz spor eşyaları üretiminde sektör devi olan Adidas, bundan yaklaşık 20 yıl önce Almanya’daki tesislerini kapatmış ve Çin’de üretim yapmaya başlamıştı. Bu planlamanın temelini ise daha ucuz iş gücü ile üretim yaparak gider maliyetini düşürmek oluşturuyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde tanıtılan “Speed Factory” tesisi ile Adidas’ın Almanya’da yeniden üretime başlayacağı duyuruldu.

Adidas’ın üretim için Almanya’ya geri dönecek olmasının temelini sanayi reformu oluşturuyor. Güney Almanya’da 4600 m2’lik bir alanda kurulacak tesiste üretimi işçiler değil, robotlar yapacak. Böylelikle esnek üretim ile daha hızlı ve daha verimli üretim sağlanacak. Gerek iş gücü giderinin olmayışı gerekse üretim artığının en aza düşürülmesi sayesinde Almanya’daki üretim Çin’deki üretime kıyasla daha ucuza yapılacak. Otomatikleşme ile spor malzemelerinin tasarımı ve geliştirilmesi esnek üretim sürecinde yer alacak.

Speed Factory tesisinde ilk etapta deneme amaçlı 500 çift ayakkabının üretimine başlandı. 2017 yılındaki üretim hedefi ise 50 bin çift ayakkabı olacak. Üretim robotlarla yapılacak olsa da bu durum fabrikanın insansız olacağı anlamına gelmiyor. Speed Factroy tesisinde 160 kişi çalışacak ve robotları yönlendirecek. Ayrıca esnek üretime geçişte ikinci etap olarak ise Adidas, ABD’nin Atlanta kentinde robotlarla üretim yapan yeni bir tesis daha kuracak. Yeni tesisler Speed Factroy’nin sağladığı avantajlar ile Adidas artan tüketici taleplerine en hızlı, en sağlam ve en ucuz şekilde cevap verecek. Böylelikle 2015 yılında 301 milyon çift ayakkabı olan üretim bandına, 2020 yılı hedeflerine ulaşabilmek için her yıl +30 milyon çift ayakkabı üretimi yapabilecek.

Adidas'ın gelecek planlamaları arasında sadece ayakkabı üretimi ile sınırlı kalmayıp Almanya milli futbol takımının formalarını robotlar ile üretmek var. Uzun vadede ise İngiltere ve Fransa’da da robotlarla çalışan fabrikalar inşa edecek gibi gözüküyor. Robot işçilerin çalıştığı fabrikada üretilen ayakkabılar ile Asya’daki fabrikalarda üretilen ayakkabıların fiyatları benzer olacak. Eğer süreç başarı ile gerçekleşirse sektör devi firmaların üretim merkezlerini ucuz ülkelerden, Endüstri 4.0'ı yakalayabilen ülkelere taşıyacak gibi gözüküyor. Sektördeki ezeli rakibi olan Nike firması da robotlarla üretim yapılan fabrika planlaması yapmakta. Peki üretimde robotlaşmada dünya ne durumda?

Robot işçilerin çalıştığı fabrikalar yakın gelecekte üretimde önemli bir paya sahip olacak. Sadece önümüzdeki 4 yıllık süreçte 5 milyon robot işçinin üretimde çalışacağı ve yaklaşık 20 yıl içinde ABD’de işlerin %47’lik kısmının robotlara devredileceği öngörülüyor.

 

Kaynak:

Adidas

Fortune