Maserati Ghibli, gerçek ve dijital dünyanın bileşenleri arasındaki etkileşimi, dijitalizasyonun üretimde interaktif bir deneyime nasıl dönüştüğünü gösteren baş döndürücü bir araçtır. Sanal ve gerçek dünyanın etkileşiminin somut bir örneği olan Maserati Ghibli, İtalyanların spor araba tutkusunu sofistike bir dizayn, son teknoloji planlama, geliştirme ve üretim yöntemleriyle birleştirmiştir. Bu yazımızda Siemens teknolojileriyle donatılan muhteşem aracı üretimden planlanmasına, mühendisliğinden tasarımına kadar “Üretimde Dijitalleşme” başlığı kapsamında inceleyeceğiz.
Maserati Ghibli, Torino yakınlarındaki Grugliasco’da, Ghibli ve Quattroporte modellerinin üretilmesi için özel olarak yapılmış ve son teknolojiyle donatılmış olup Avvocato Giovanni Agnelli Fabrikası’nda üretilmiştir.
Maserati Ghibli 13-17 Nisan 2015 yılında Hannover’de ki dünyanın en büyük sanayi fuarında Siemens standında sergilenmiştir (Kaynak:Maserati)
►İlginizi Çekebilir: Mars Curiosity Keşif Robotunun Hikayesi
Dünya'nın en büyük sanayii fuarında bulunan dört dijitalizasyon vitrininden birinde sergilenen Maserati Ghibli teknoloji ve araba tutkunlarıyla birlikte otomasyon uzmanlarını da heyecanlandırmıştır.
2014 yılında 100. Yılını kutlayan Maserati şirketi, 2015 yılında sergilenen sınıfının en iyilerinden olan bu araçla tarihinin en güçtü satış rakamlarına ulaşmış ve dijitalizasyonun gelecekte üretimde daha da etkin bir rol alacağını da açıkça göstermiştir.
Ghibli, prestijli ve uluslararası alanda geçerliliği olan Avrupa Yeni Araba
Değerlendirme Programı EuroNCAP ve TopSafety'den beş yıldız almıştır. (Kaynak: EuroNCAP,Iihs)
►İlginizi Çekebilir: Siemens'ten Geleneksel Üretim ile 3D Baskıyı Birleştiren Yeni Yazılım
Dört kapılı sedan araç sınıfında bulunan Ghibli, İtalyan markanın tarihinde olmayan dizel motor gibi ilklere de imza atmış bulunmakta. 3.0 L V6 turbo dizel ve 3.0 L V6 benzinli olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle Türkiye pazarında yerini alan Ghibli muhteşem tasarımıyla da dikkat çekiyor. Dizel Ghibli, motorinle çalışsa da markaya özgü sportiflikten ödün vermiyor. 100 km’de ortalama 6.0 litrellik tüketime imza atan V6 dizel, 275 HP gücü ve özellikle 570 Nm torkuyla iddialı olan araç; tork, overboost özelliğiyle anlık olarak 600 Nm’ye kadar da çıkabiliyor. 0-100 km/s hızlanmasını 6.3 sn’de tamamlayan otomobilin maksimum hızıysa 250 km/s. Çift turboyla beslenen 3.0 lt benzinli motor ise 410 HP gücünde ve 500 Nm’nin üzerinde tork üreten benzinli motor, gücünü dizel versiyonun aksine dört tekerleğe birden aktarıyor. 258 km/s maksimum hızı ve 5.6 sn’lik 0-100 km/shızlanma değerleriyle dikkat çeken otomobilin tüketimi ise 9.6 lt/100 km.
Ghibli, çok yönlü 330 HP 3 litre V6 TWIN TURBO motoru ile güçlendirilmiştir (Kaynak: Maserati)
Baştan aşağı aracın üretimine büyük bir katkısı olan Siemens ürünleri tüm bu dijitalleşme süreçleri içerisinde yer almıştır. Araç bileşenleri Siemens’in NX platformunda geliştirilmiştir. Üretim süreçleri yine Siemens ürünlerinden Technomatix’de verimli ve başarılı bir şekilde simüle edilmiştir. Üretim hattının esnek otomasyonu için Siemens TIA kullanılmıştır ve karmaşık üretim süreçleri yine Siemens’in SIMATIC IT MES yazılımı ile planlanmış, optimize edilmiş ve görüntülenmiştir.
Siemens-Maserati Ghibli Çalışması Basın Fotoğrafı Nisan 2015 (Kaynak:SIEMENS)
Dijitalleşme süreçleri sonucunda bu aracı üreterek muhteşem bir başarıya imza atan Maserati şirketi, dijitalleşmeyle birlikte daha başarılı üretim süreçleri ve ürünlerin oluşturulabileceğini diğer otomobil üreticilerine de göstermiştir. Çünkü üretimde dijitalleşmeyle esnek bir üretim oluşturulmuş, üretimde verim son derece artmıştır. Siber fiziksel sistemlerle tasarımda ucuz ve kaliteli incelemeler, üç boyutlu çizimler yapılmış ve simülasyonlarla yapılması gereken testler gerçek bir fiziksel ortama ihtiyaç duymadan sanal ortamda rahatlıkla yapılabilmiştir. Tüm bunlar üretim süresini kısaltan, maliyeti azaltan ve kaliteyi gözle görünür şekilde artıran bir süreçlerin bütünüdür. Maserati Siemens’i de arkasına alarak ürettiği bu araçla üretimde kullanılan otonom robotlardan, veri analizlerine kadar dijitalleşmeyi üretimle bütünleştirip başarıyı sağlamış ve üretimde dijitalleşme konusunda diğer üreticilere örnek olmuştur.
Kaynak:
Maserati, EuroNCAP, Iihs, Autocarpro