Endüstri 4.0 ile hayatlarımız hiç olmadığı kadar birbirine bağlı hale geldi. Gartner istatistikleri günümüzde her tüketicinin ortalama 4 adet Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazının olduğunu gösteriyor. Küresel ölçekte her saniye 127 yeni cihaz internete bağlanıyor.
Bu cihazlar sadece tüketim mallarıyla sınırlı değil. Endüstriyel IoT cihazları, bu istatistiklerde oldukça önemli bir paya sahip. Özellikle havacılık, enerji ve imalat gibi sektörlerde IoT cihazlar yeni bir standart haline geldi. Peki veri ve bilgi yığını parmaklarımızın ucundayken bu bilgilerden gerçekten yararlanıyor muyuz?
Siemens, en son yenilikçi çözümleri ile bu mücadeleye girmiş durumda. Endüstriyel verilerin çok küçük bir bölümünün kullanıldığını ve analiz edildiğini bilerek hareket eden Siemens, IoT için bulut tabanlı, açık IoT işletim sistemi olan MindSphere'i yarattı. MindSphere işletmelerin ürünlerini, tesislerini, sistemlerini ve makinelerini birbirine bağlamalarını sağlıyor. Bununla da sınırlı kalmayarak firmaları analiz edebilecekleri ve iç görülerden yararlanabilecekleri somut uygulama verileri ile destekliyor.
Siemens Suudi Arabistan'ın ilk CTO'su olan Prof. Dr. Rainer Speh, MindSphere'in bir sistemden çok daha fazlası olduğunu, yeni bir düşünce olduğunu söylüyor. Speh: “MindSphere sadece bir platform değil, ortak yaratımla ilgili. MindSphere Uygulama Merkezimiz ile müşterilerimizin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak için birlikte çalışıyoruz ve süreçlerini geliştiriyoruz. Birlikte sıkıntılı noktaları keşfediyor ve ihtiyaçlarına uygun çözümler üretiyoruz.” diyor.
Bugün Siemens'in 17 ülkede 50 lokasyona hizmet veren 20 MindSphere Uygulama Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde 900 civarında veri uzmanı ve mühendis çalışıyor ve bir sektörün özel ihtiyaçlarına odaklanıyor. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Siemens MindSphere Application Center ‘Industrie 4.0’ dahil olmak üzere akıllı altyapı, akıllı şehirler, dikey tarım, enerji, hidrokarbon endüstrileri ve siber güvenlik gibi birçok alanı kapsayan dijital çözümler sunabiliyor.
Birçok işletme Endüstri 4.0’ı operasyonlarında verimlilik, hız ve kalite sağlamak için dijitalleşmeyi bir fırsat olarak görüyor. Siemens ve partnerleri, endüstriyel müşterilere uyacak şekilde özel uygulamalar geliştiriyor.
Vision 2030'a odaklanan Suudi Arabistan ekonomisini petrolden uzaklaştırarak yenilenebilir enerji, üretim, sağlık ve akıllı şehirler gibi alanlarda küresel rekabetçi endüstriler kurmayı hedefliyor. Üstelik sadece yerel sanayiyi çeşitlendirmekle kalmayıp, önemli bir ihracatçı haline gelmeyi istiyor. Speh, Siemens’in Vision 2030'da kilit bir rol oynadığına inanıyor. Speh’e göre bu vizyona ulaşmanın yolu Endüstri 4.0’dan geçiyor ve Siemens bunu sunabiliyor. Riyad, Cidde, Dammam, El-Huber, Yanbu ve Jubail'deki ofisleri ile Suudi Arabistan'ın ekonomik ve sosyal gelişimine yaklaşık 100 yıldır katkıda bulunan Siemens, MindSphere platformuyla bunu bir adın öteye taşıyor.
►İlginizi Çekebilir: Bina Otomasyonu, Önleyici Sağlık Hizmetidir
Kitapları e-kitaplara ve müziği mp4 dosyalarına dönüştüren dijitalleşme, fiziksel endüstriyel varlıkların dijital kopyalarını da oluşturmamızı sağladı. Dijital ikizler ile birçok şirket varlıklarının gerçek zamanlı bir kopyasını oluşturarak Endüstri 4.0'a ayak uydurmak istiyor. Dijital ikizler, firmaların kusurlarını tespit etmlerini ve operasyonlarını iyileştirmelerini sağlıyor. Speh, Siemens'in yalnızca MindSphere'in nasıl sunacağını değil, aynı zamanda otomasyon ve PLM (Ürün Yaşam Döngüsü) gibi alanlarda da pazar lideri olduğunu belirtiyor. Speh’e göre yeni bir operasyon tasarlarsanız onu simüle edebilir ve IT yardımıyla optimize edebilirsiniz.
Örneğin enerji pazarını ele aldığımızda, Vision 2030'a göre ülkenin enerji tüketimi 2030 yılına kadar önemli ölçüde artacaktır. Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı, yenilenebilir enerjinin toplam enerjideki payını önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. 643/5000Bu artan talebi karşılamak için Siemens, rüzgar türbinlerinden lityum iyon pil depolamaya kadar bir dizi yenilenebilir enerji çözümü sunuyor.
MindSphere IoT sisteminin şebekeleri nasıl izlediğini, analiz ettiğini ve optimize ettiğini vurgulayan Speh, daha verimli elektrik motorları gibi dijital ve pratik çözümler de sunabileceklerini söylüyor. Ayrıca santralin, kimyasal tesisin, yiyecek ve içecek endüstrisinin uzaktan izlenmesinde MindSphere'in devreye girebileceği bir başka konu.
BM verilerine göre, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70'i şehirlerde yaşayacak. Dolayısıyla daha sağlıklı, daha yaşanabilir ve rahat bir yaşam sürmek için bu şehirlerin daha verimli ve daha akıllı hale gelmesi gerekecek.
Vatandaşların %82'sinin şehirlerde yaşadığı bir şehir ülkesi olan Suudi Arabistan gelecek yıllarda ulaşım, enerji kullanımı, hava kalitesi ve daha fazlası gibi çok sayıda sorunu çözmek zorunda kalacak.
►İlginizi Çekebilir: Transformatörden Sensformer'a Dönüşüm
Siemens hava kalitesi ölçüm araçları geliştirirken, rafik sıkışıklıklarını da ele alıyoruz ve değişken hız kontrolleri uyguluyor. 1990 yılından bu yana nüfusu ikiye katlanarak 6 milyondan fazla nüfusa ulaşan Riyad, trafik sıkışıklığını gidermek için toplam 175 km yol uzunluğu ile dünyanın en büyük metro projesi üzerinde çalışıyor. Siemens, altı hattın ikisinde 67 Inspiro metro treni, bir elektrifikasyon sistemi ve tam otomatik sürücüsüz çalışma için sinyal ve iletişim ekipmanı ile donatılmış metro projesinde lider bir rol oynuyor.
Siemens, çözüm merkezleri aracılığıyla süreçleri optimize etmeyi, performansı artırmayı, enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı ve sonuç olarak Vision 2030'a katkıda bulunmayı amaçlayan uygulamaları birlikte tasarlamak için bir alan sunuyor. MindSphere Uygulama Merkezi ile Siemens, Suudi Arabistan için daha iyi bir gelecek yaratmak istiyor.
Kaynak:
► new.siemens.com