Dijitalizasyonun İlk Adımı: Sürücü Teknolojileri

Teknolojinin oldukça geliştiği bu çağda tüm sektörler rekabette yer almak için dijitalizasyona yöneliyor. Bu yönelimi hayata geçirmek için yeni tesislere, sistemlere ve makinelere sahip olmak şart. Dijitilazisyon sayesinde makinenizdeki sürücü ve motorun entegrasyonu sağlanmış oluyor ve bu durum tüm ekipmanlarınızda bulunduğunda sistemde inanılmaz bir şeffaflık sağlıyor. Sürücü teknolojileri, dijitalizasyona entegre olacak her alan için bir başlangıç noktası görevi görüyor. Sürücü teknolojisiyle birlikte makinelerin mühendislik yoluyla tasarımı, devreye alınması ve bakımı daha hızlı ve daha kolay hale geliyor. Sürücü teknolojileri sayesinde tüm sistemleri sanal ortamda devreye alıp, gerekli simülasyonları yapma işlemi gibi işlemlerin hem süresi oldukça azalmış oluyor hem de yapılan hataların geri dönüşü daha kolay oluyor.

Yeni ara yüzler, modüller ve sürücü bileşenleri, sürecin dijitalleşmeye hazır olmasını sağlar. Genelde bileşenler mükemmel bir şekilde koordine edilmiş halde olur ve bireysel ihtiyaçlarınızı karşılamak için hem standart bir sistem hem de özelleştirilmiş bir çözüm olarak kullanılabilir. Dijitalleşmeye hazırlanırken yapılan simülasyonlarda elde edilen makine verileri, bulut servisleri aracılığıyla toplanıyor, değerlendiriliyor ve makine operasyonunu optimize etmekte kullanılıyor.

►İlginizi Çekebilir: Siemens SINAMICS V20 / G120 ile İş Süreçlerinizi Kolaylaştırın

Sürücü teknolojileri ve beraberinde getirdiği veri kümesi, birçok avantaj oluşturuyor. Verilerin toplanması ve buluta aktarılması hem güvenlik hem de manipülasyonlara karşı koruma sağlıyor. Sistemin tamamını şeffaf bir şekilde görmek ve anlamak, hataların erken aşamada ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Siemens’in geliştirdiği mühendislik araçlarını kullanarak makinelerinizi planlamak, geliştirmek ve otomatikleştirmek için harcanılan zaman büyük oranda azaltılabilir.

Siemens, makine yaşam döngüsünün her aşaması için optimum düzeyde dijitalizasyon portföyü sunuyor. 5 aşamadan oluşan bu döngü, makinelerin konsept halinden son haline kadar olan sürecin sorunsuz ilerlemesini ve ekipmanların sıkıntısız bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

1. aşama ürün tasarımını kapsıyor. Siemens bu aşamada NX Mechatronics Concept Designer (NX MCD) aracıyla mekanik tasarımını belirliyor ve hareket kontrolünün simülasyonunu sağlıyor. SIZER aracı ile ise motor ve sürücüleri boyutlandırıp 3 boyutlu veri modellemesi imkanı sunuyor. 2. aşama makine mühendisliği bölümünden oluşuyor. Siemens bu 2 aşamada NX MCD, SIZER araçlarının yanı sıra sıra E-Plan kullanarak makinelerin tasarımını destekliyor. Siemens 3. aşamada makineyi devreye alma üzerine çalışıyor. Bu aşamada TIA Portalı, SINAMICS Startdrive, SINAMICS web sunucusu ve IOP-2 operatör paneli sayesinde yeni makinenin devreye alınma işlemi oldukça basitleşiyor.

4. aşama makine operasyonu işleminden oluşuyor. Siemens, makinenin çalıştırılma aşamasında TIA Portal SINAMICS Startdrive, SINAMICS web sunucusu ve SINAMICS dönüştürücüler için lokal operasyon, izleme, devreye alma, teşhis ve serviste IP55 koruma derecesine sahip akıllı bir operatör paneli olan IOP-2 ile bu aşamayı destekliyor. 5. aşama ise makine servislerinden oluşuyor. Bu aşama MindApp Analyze MyDrives ve Servis olarak Dijitalizasyon Kontrolü gibi optimizasyon seçenekleri de sunuyor. Analyze MyDrives uygulaması, sürücülerden gelen işletim verilerini topluyor ve analiz ediyor. Böylece gerçek bakım ihtiyaçlarını belirlemeyi, en uygun biçimde giderleri düşürmeyi ve enerji tasarrufu yapmayı sağlıyor.

Özetle sürücü sistemleri, herhangi bir otomasyon ortamına sorunsuz bir şekilde entegre olur, tasarım, mühendislik ve tesis entegrasyonu süreçlerini hızlandırmanıza ve tesisin döngüsü boyunca güç maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olur.

 

Yazar: Serhat Seyrek

 

Kaynak:

0
Yorumları Göster (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x